Book et foredrag

Foredrag af Charlotte Højlund

MOAR – Sådan får du hvilepuls i hverdagen
Med udgangspunkt i sin bog af samme navn, tager Charlotte os med på en rejse i vor tids kvinde- og mødreliv. Et liv, der for Charlotte, er præget af alt for høje forventninger til os selv og helt uopnåelige forbilleder som Kronprinsesse Mary, Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager, der alle gang på gang bliver fremhævet i medierne som de kvinder, alle vi andre leverpostejsdanskere skal leve op til. Men det hverken kan eller skal vi, mener hun. Lige som vi heller ikke skal lægge alt for meget i de statusopdateringer, mange af os får via facebook og andre elektroniske medier. Det er IKKE virkeligheden, men en selviscenesættelse, hvor vi deler alle vores succeser og ikke de triste pizzabakker eller skrigende børn.
I stedet skal vi finde tilbage til troen på os selv, og at vi faktisk gør det meget godt. Og godt nok. Gennem dette foredrag får vi ikke bare Charlottes helt personlige og meget ærlige historier og oplevelser, vi får også helt konkrete ’easy-to-use’-praktikker, vi kan bruge, når vi endnu en gang rammes af alle mødres evigt dårlige samvittighed. Spørgsmål vi kan stille os selv, når vi rammes af usikkerheden ’Gør jeg det nu godt nok’ og ikke mindst metoder til at tage en time-out, når mødrelivet brænder lyset i begge ender.

Charlottes liv som mor til 7 børn har givet hende rigtig mange erfaringer med at have børn og køre en familie. Det er dem, bogen ’MOAR – Sådan får du hvilepuls i hverdagen’ er baseret på. Og det er ud fra dem, hun holder foredrag, der er helt nede på jorden og fuldstændig i øjenhøjde med publikum. Charlotte er langt fra en Super-mor og ikke særlig perfekt – men som hun selv siger, ønsker hun heller ikke at være det…
I foredraget ’MOAR – Sådan får du hvilepuls i hverdagen’ får publikum ingen løftede pegefingre men i stedet indlevelse, nærvær og en række bundærlige historier fra Charlottes liv som mor.
Der er helt konkrete tips til at få Cirkus Børnefamilie til at gå op i en højere enhed, hvor der er plads til både børn, voksne, åndehuller og parforhold. Og så er der tid og plads til diskussion, debat og spørgsmål. Der er ingen tabuer, alt er tilladt, og Charlotte svarer på alt…

Familiehverdag med overskud
Livet som forældre er et liv fyldt med en masse arbejde og ansvar, pligter og prioriteringer. Et liv med kærlighed, kys og kram. Men også med skrig og skrål, varme og valg. Forældrerollen er nemlig ikke bare den største, mest givende og fantastiske rolle, vi som voksne mennesker vil indtage i vores liv. Den er også den mest prestigefyldte og på mange måder vores spejl ud ad til, og den vi ofte bedømmes ud fra.

Oven i alt det kæmper vi med et tidsregnskab, der er fuldstændig umuligt at få til at gå op. I en tid, hvor netop TID er vores største mangelvare. For vi vil det hele: ’super-mor’ og ’årets far’ med både karriere, et velfungerende familieliv, et blomstrende sexliv og personlig frihed til egne interesser.
Men hvad gør vi så? Hvordan får alle vi, der ikke har et pengetræ i baghaven eller et døgn på 26 timer regnskabet til at gå op – både praktisk og økonomisk?
Det har Charlotte en del gennemprøvede svar på. Hun fortæller hudløst ærligt om sine egne op- og nedture som mor, kone, kvinde og kæreste, og hvad hun har lært af dem – på denne helt jordnære måde, så vi andre også kan gå direkte hjem og skrue på nogle enkelte knapper til et nemmere familieliv.
Charlotte Højlund formår at give os alle sammen troen tilbage på, at det her med at være forældre, det kan vi faktisk godt.
Charlotte kender alt til usikkerheden som førstegangsforældre og det pres, det lægger på parforholdet at gå fra 2 til 3. Hun kender diskussionen ’Skal vi have en nummer 2? Eller prøve den svære 3’er?’. Hun er blevet skilt og står dagligt med de udfordringer, der kommer af delebørn, kalendere, der skal gå op og diverse bonus’er, der også vil have plads. Og ikke mindst har hun været udfordret mht. at finde plads til både sig selv og parforholdet i en travl og presset hverdag, hvor der også skal være plads til arbejde. Kort sagt, uanset hvilken forældreudfordring, man står med, så har Charlotte været der.

Er der et (voksen)liv, efter at man er blevet forældre?
Det er ingen hemmelighed, at de fleste børnefamilier synes, det kan være svært at få tingene til at hænge sammen, når man får børn. Børn tager tid og energi, for slet ikke at snakke om alle de penge de koster, ikk’? Men behøver det at være sådan? Selv på små budgetter (både tidsmæssigt og rent økonomisk) er der mulighed for både at finde lidt luksus til sig selv, tid og overskud til parforholdet og til stadig at have egne fritidsinteresser. Det handler om at få tænkt tingene lidt anderledes, ikke altid at dele det op i praktik og hyggetid (det kan godt foregå samtidig) og udnytte de små åndehuller, der trods alt er i en travl hverdag. Og så skal det være nemt, enkelt og ligetil – ellers ryger det efter 14 dage.
Jeg har prøvet det hele indtil flere gange, og har rigtig mange bud på, hvordan man kan få det til at hænge sammen uden selv at gå til i processen.
Og hvad med sexlivet? Hvordan får vi det ind i et liv med både job, fodboldtræning, og umådelig træthed i perioder? Når vi nu gerne vil vores parforhold og synes, at ’resultat-orienteret-sex’ IKKE betyder, at resultatet er et barn ni måneder senere, men måske nærmere betyder nydelse, intimitet og voksentid? Jeg har efterhånden flere efterprøvede modeller, og selv om der nu er hele syv børn i mit hjem, har jeg haft samleje lidt oftere end det…

Den bedste mor, dit barn kan få
I dag er kravene til den gode, perfekte, rigtige og kærlige mor tårnhøje. Samtidig med karrieren på høje hæle, skal hun helst løbe flere gange ugentlig, sørge for økologisk mad fra bunden (hver dag), bære barnet i slynge, amme til minimum et år og bære barnet rundt i slynge. Medier (både elektroniske og trykte) giver os konstant opskrifter på det gode og rigtige moderskab/familieliv, men det er nærmest umuligt at følge alle regler og samtidig få plads til sig selv, ikk’?
Der er absolut intet galt med hverken økologi, sam-sovning eller i-favn-principperne – så længe det passer ind i dit liv, din familie og dit parforhold. Men hvis det bliver på bekostning af dig og dine behov, må man finde på noget andet.
For sidder ’den gode mor’ virkelig i alle de rigtige og sunde principper, eller sidder hun måske mere i hjertet og kærligheden til barnet?
Som reklame for slynger så jeg for nylig denne tekst: ’Vidste du, at børn, der bliver holdt tæt ind til kroppen tre timer om dagen, græder en time mindre?’ Men hvem siger, at slynger er den eneste måde at holde sit barn tæt ind til kroppen flere timer dagligt? Jeg har selv brugt slynge, da min yngste var helt lille, men selv nu, hvor den er blevet for lille, holder jeg hende tæt ind til kroppen flere timer dagligt. Som mor gør vi rigtig mange af de ting, der bliver anbefalet, vi er bare ikke klar over det, fordi vi ikke lige bruger slyngen, eller al indkøb har det røde øko-mærke. Men hvis vi får tænkt vores liv og rutiner lidt igennem, gør vi langt mere af det ’rigtige’, end vi faktisk er klar over. Og selv hvis vi ikke gør, er det ikke det samme som, at vi gør det hele forkert.
Jeg vil gerne slå et slag for, at vi lærer at se alt det gode, vi rent faktisk gør, selv om vi ikke kan følge ALLE regler og anbefalinger. Og ikke mindst vil jeg slå fast, at uanset hvad, er du altid den bedste mor, dit barn kan få…

Dit barn gør, som du gør – ikke som du siger
Det er så nemt at brokke sig over, at vores barn (børn) spiser for lidt, er kræsne, ikke rydder op, er meget optaget af deres udseende osv., osv. Men tænker du bare en gang imellem over, hvor det kommer fra? Det gør jeg. Og langt de fleste gange er jeg nødt til selv at tage den på mig. Når mine drenge ublu udbryder: ’Hold K…, hvor det pisser ned!’ ved jeg godt, hvor de har hørt den. Jeg ved også godt, hvor den kommer fra, når Sophus smækker med døren og råber meeeeget højt, når han bliver gal på sin bror. Og jeg har svært ved at bede dem om at spise skorperne fra pizzaen (ja, vi spiser pizza en gang imellem), når jeg selv altid skærer dem fra. For vores børn gør som os. Og ønsker vi, at de skal gøre tingene på en anden måde, må vi ændre dem hos os selv først – eller acceptere, at det ikke bliver anderledes, så længe de spejler os. For vi er både det gode og dårlige forbillede. Og selv om de går i institution og også påvirkes af venner, lærere og pædagoger, er det primært hos os de lærer – godt og skidt.

Referencer

“Vi havde et herligt foredrag med Charlotte Højlund ved Reservebedsternes generalforsamling på Køge Gymnasium den 1. november. Vi fik stor indlevelse, godt humør, gode og indsigtsfulde fortællinger om situationer, de fleste småbørnsforældre kender – og først og fremmest sad vi efter foredraget tilbage med en god fornemmelse af, at vi er de bedste forældre, vores børn kunne få!”

Poul Erik Pedersen, næstformand

“Charlotte Højlund giver på en personlig og uhøjtidelig måde gode råd til at håndtere børneflokken, så selv en mand kan forstå det.”

Carsten Vang, FOF

Foredraget var intimt, med masser af gode råd, krydret med anekdoter fra en travl hverdag fra en mor, der frem for alt har benene solidt plantet i jorden.

Anne-Sophie Normann Hagen Olsen, Vordingborg Bibliotek

Fantastisk foredrag. Folk var positive og fik en rigtig god oplevelse. Charlotte kan klart anbefales.

Nakskov Bibliotek, Nicole Knøs

Anmeldelse af Charlotte Højlund foredrag : Hvilepuls i hverdagen

Vi havde den store fornøjelse at kunne præsentere Charlotte Højlund på Smørum Bibliotek d. 20.11.

Vi var lidt spændte på, hvad hun kunne diske op med, og var måske lidt skeptiske på forhånd; Er hun en af de der superkvinder, man læser om i Alt for Damerne, som kan klare det hele på den halve tid, og som efterlader alle os almindelig dødelige med dårlig samvittighed og følelsen af ikke at slå til?

MEN DET VAR HUN IKKE. Hun var derimod en kvinde, der havde fundet ud, af at det ikke giver mening at kæmpe for at nå de idealer, vi præsenteres for via medierne.

I stedet har hun gjort en dyd ud af få hverdagen til at fungere, så både børn og voksne kan være der, ved at vælge hvad hun og hendes familie vil være med til og hvilke vogne de ikke vil hoppe på.

Foredraget var meget nede på jorden med masser af praktisk eksempler på hvordan hverdagen fungerer hjemme hos Charlotte Højlund og vi kom i løbet af 1½ time vidt omkring; lommepenge, pligter, forældremøder, bagekonkurrencer, mærketøj, fritidsaktiviteter, forældretid og meget, meget andet.

De satte gang i refleksionerne og diskussionen og vi var enige om bag efter, at dette var det foredrag alle forældre kunne have glæde af at høre. De fleste vil gå derfra med nye ideer til at få hverdagen til glide lidt lettere. Og en bevidsthed om, at der måske er brug for at skrue forventningsniveauet ned, hvis vi også skal have tid til at slappe af som familie.

Kan stærkt anbefales alle steder hvor småbørnsfamilier vil have lejlighed til at høre det.

Med venlig hilsen
Vibeke og Lone
Smørum Bibliotek

Kontakt Charlotte Højlund for foredrag

Jeg kommer meget gerne ud og holder foredrag om mødre- og forældrerollen, familieliv og parforhold, den sammenbragte familie, eller hvad I ellers måtte have lyst til at høre om