Familie, Karriere, Parforhold

Provinskvinder, råb nu lidt op!

1. april 2014

Hvis man følger bare lidt med i kvinde- og mødredebatten, kan man hurtigt få det indtryk, at alle danske kvinder debatterer karrieremor kontra speltmor, langtidsamning, samsovning, smertefri fødsel og tilberedning af moderkage. Sådan er det bare ikke – alt det her er storbyfænomener…

Hvis man kører bare 50 kilometer ud fra Rådhuspladsenforsidefoto, finder man hurtigt ud af, at der findes en helt anden verden, hvad kvinder og mødre angår. En verden der er milevidt fra 2100 Spelt og 2900 Happiness.

En verden midt i ’den rådne banan’, hvor man tager anderledes afslappet på tingene og ikke går helt så meget op i form og udtryk.

Herude hvor man godt tør indrømme, at man tager et smut forbi den lokale genbrugsbutik (og der er ikke tale om en fysisk trendsales.dk), når barnet mangler skibukser eller en ny jakke, fordi den anden blev væk på fodboldbanen, og vi ikke helt synes, at det skal belønnes med endnu en sprit ny, selv om den foregående dog ’kun’ var fra H&M og ikke en dyr mærkevare-version.

Herude hvor mærkevarerne kun bliver købt i det lokale outletcenter til stærkt nedsatte priser og nok også er sidste års model, men det skal man være københavner for at se.

Herude hvor bunken af børnestøvler i sfo’ens entre alle ligner hinanden, så der skal  skrives navn i, fordi det ellers er umuligt at se, hvilke der er netop vores barns, når de alle er fra Føtex, Bilka, Kvickly eller det nu lukkede Tøj og Sko, som vi ellers var ret glade for.

Herude hvor der altid står barnevogne foran den lokale cafe, og ingen kunne drømme om at smide os ud på grund af offentlig amning, og man aldrig ser et skilt med ’Amning frabedes’ eller det modsatte ’Her tillader vi amning’. Begge dele ville være fuldstændig uhørt, for selvfølgelig må vi amme.

Og herude hvor det er nemt at få den hjemmefødsel i et fødekar, som mange storbymødre sukker efter. Det er slet ikke noget problem herude hos os.

Herude følger vi ikke helt så meget med i, hvad der er det rigtige lige nu, og hvad der ikke er. Hvad der er mødretrenden denne sæson. Vi gør det, vi synes, er det rigtige – hver sæson.

Jovist, både spelt- og økomødrene findes også her, men de er et meget lille mindretal, så de prædiker ikke så meget. Men selvfølgelig er vi ikke uberørte af tidens ånd…

Sundhedsplejerskerne her, har de samme brochurer med som alle andre steder. Og vores institutioner har også fået sukkerpolitikker baseret på ’Sukker er lige så vanedannende som heroin’, men vi vælger selv, hvor meget vi vil følge dem og tilskriver dem i øvrigt ’tilflytterne’, der åbenbart havde lidt mere held med deres argumenter i forældrebestyrelsen den aften end de andre.

Og vi har selv i min egen by, Ringsted, fået en institution, der kører forsøgsordning med det kønsløse, så der hverken er han’er eller hun’er, men nu kun hen’er. Hvordan den fandt herud, ved jeg virkelig ikke, men jeg spår den ikke lang holdbarhed.

For det er bare noget andet – herude. Noget andet fordi vi ikke stiller så høje krav til os selv og ikke lader os påvirke så meget af, hvad og hvem vi burde have som forbilleder. Så vi martres ikke så meget af en kronprinsesse sat på piedestal af medierne som billedet på den ’rigtige’ mor. Eller en kronprins, der sælges som den ’moderne’ far, hvorfor vi alle burde dyrke noget mere motion – gerne maraton eller en ironman. Begge to. Vi kan godt se os selv både i øjnene og spejlet hver eneste morgen, velvidende at vi faktisk gør det rigtig ok som forældre uden al staffagen.

For gode forældre handler ikke om alt det. Man kan sagtens være en helt fantastisk forælder uden økologien, spelten, det rigtige (læs: dyre) tøj, den perfekte vægt, eller en nærmest religiøs holdning til Irma som det eneste rigtige dagligvaremarked.

Men jeg savner at høre alle de kvinder fra provinsen få en stemme i debatten. Savner at de gad sige til storbymødrene: ’Slap nu af med alt det pjat!’ Men hvorfor skulle de? Det betyder jo ikke noget for deres hverdag. De kan bare trække lidt på skulderen og sige, som jeg har hørt det så mange gange, når jeg har holdt foredrag og talt om alle de krav, jeg synes, man som kvinde og mor skal leve op til i dag:

’Det er vist noget københavner-noget det der. Det bruger vi i hvert fald ikke her…’

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook