Parforhold

Mænd gider ikke stærke kvinder

22. januar 2014
Det stærke køn – kvinden eller manden?

De er ikke bange for dem. De gider dem bare ikke. Tænder ikke på dem, fordi de så ikke er så meget anderledes end dem. For ingen mand gider måle ’pik’ med sin kvinde, det kan han gøre med vennerne…

De sætninger læste jeg for et par uger siden. De var skrevet af en mandlig samlivsekspert og fik mig i den grad til at studse. Og tænke.

For det første fordi, jeg ikke tror på det. Det handler lige så lidt om at gide, som det handler om at være bange.

Det stærke køn – kvinden eller manden?

Det stærke køn – kvinden eller manden?

For det andet fordi, der dukkede et par deja-vu’er op i mit hoved. Det første var, da en facebookveninde kommenterede billederne af et væksthus, jeg var ved at bygge med ordene: ’Jeg tror sgu, jeg vil være dig, Charlotte. Lækker og handy – hvad kan man ønske sig mere?’, og jeg havde lyst til at svare: ’Det skal du ikke ønske dig – i hvert fald ikke, hvis du gerne vil have en mand’. Jeg nøjedes med en glad smiley…

Det andet var, da min mand under en samtale udbryder: ’Jeg gider sgu ikke sidde og måle pik med dig gang på gang, fordi vi arbejder inden for det samme fag!’

Der var det igen. Udtrykket ’måle pik’ – med en kvinde. Og så endda fra min bedre halvdel. Jeg havde aldrig hørt ham sige det før om eller til mig. Og jeg har det meget mærkeligt med det. For selv om jeg kan mange traditionelt ’mandlige’ ting, føler jeg mig som udpræget kvinde. Måske nok en stærk og sej en af slagsen, men da i den grad kvinde. Jeg kan nemlig også mange traditionelt ’kvindelige’ ting og har jo blandt andet født og ammet syv børn, kan lave mad, bruge en symaskine og elsker blomster. Og selv om jeg er rigtig glad for at kunne klare mig selv på stort set alle områder, er jeg da for pokker ikke beton-feminist, men vil rigtig gerne en gang imellem også have følelsen af at være den lille, der har brug for et par brede skuldre – en der passer på mig.

For dér har samlivseksperten ret. Hvis vores parforhold skal fungere, skal der være modpoler. Der skal være områder, hvor vi ikke er 100% ligestillede. Hvor vi er mand og kvinde på mere traditionel vis.

Men det er svært for mange mænd, når de har en kvinde, der er både psykisk stærk og kan lige så meget (eller mere) end dem. Det bliver simpelthen for svært at være mand i det forhold. Derfor havde jeg lyst til at skrive en pas-på-hvad-du-ønsker-dig-besked til min facebookveninde.

Problemet er bare, at det hverken er kvindens ansvar eller skyld. Lige så lidt som det vel er mandens, fordi alle danske mænd i dag er opdraget hovedsagelig af kvinder, der har lært dem, at det er ok at græde og vise sin feminine side. Det er det også, men de har glemt den maskuline. De har sovet i timen (mange af dem).

Hvor kvinderne siden 60’erne er drønet derudaf, glemte mændene at holde fast i sig selv. Glemte at finde deres nye plads, når den gamle blev overtaget af kvinder. Og de tog ufatteligt fejl, når de opfattede det som en fornærmelse at tage sig af en kvinde og vise hende omsorg, når hun nu er så god til at klare sig selv.

For selv om jeg godt kan klare mig, når jeg står på en bar og bliver svinet til af et fuldt mandfolk, nyder jeg i den grad, når en mand tager over og ’forsvarer’ mig. Selv om jeg godt kan tale for mig selv, når min genbo ringer på og taler ned til mig, ville det være rart med en mand, der tog over. Og her flere år efter jeg husker tydeligt min stærke og meget bramfrie søsters stolthed, da hun refererede, hvordan hendes store, stærke mand havde sat naboen godt og grundigt på plads, efter at naboen havde været efter hende.

Så jeg tror ikke på ham. Ham samlivseksperten. At mænd ikke goder stærke kvinder. Stærke mænd gider godt stærke kvinder. Fordi stærke mænd godt kan se, at stærke kvinder ikke har lyst til at være stærke hele tiden…

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook