Børn, Familie, Opdragelse

Mere rummelighed over for andre forældre efterlyses…

30. august 2014
6772721-mor norsk boern.png

En norsk tvillingemor blev for nylig hængt ud på nettet efter en video, der viser, hvor svært det kan være at få små børn til at sove. Herhjemme fik hun i stedet stor opbakning, men det er ellers et særsyn, når det kommer til andres opdragelse af deres børn…

Madeleine Albright sagde en gang: ’Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, der ikke hjælper andre kvinder…’ Nogle gange kan man som mor/forældre godt have lyst til at omskrive det citat til: ’Der findes et særligt sted i helvede for forældre, der (for)dømmer andres forældreevner…’ For hold nu op, hvor har vi efterhånden travlt med at dømme andres måder at være forældre på.

6772721-mor norsk boern.png(Se videoen med den norske mor lige her: http://go.tv2.dk/sexogsamliv/2014-08-05-norsk-mor-h%C3%A6nges-ud-p%C3%A5-nettet-efter-denne-video)

’I favn’-forældre, yoga-forældre og speltmødre krydser tit klinger med karrieremødrene, der alle tilsyneladende mener at have fundet det eneste rigtige svar på, hvordan man klarer nok livets største udfordring af alle: at blive forælder til et eller flere børn.

Det samme gør økologerne over for de ikke-økologiske, som gerne mener, at alle da har råd til at betale for økologiske varer og frilandsdyr – man kan jo bare spise færre æg og mindre kød. Problemet er bare, at langt hovedparten af disse meningsdannere, der nu også har fået godt fat i de danske supermarkeder og politikere, sidder fast forankret i 2100 Spelt eller mere nord for København.

De er altså som hovedregel forholdsvis privilegerede mennesker med godt lønnede jobs, udpræget flextid og meget langt fra den helt almindelige hårdtarbejdende mor eller far med helt almindeligt 8-16 jobs (eller slet intet job) i de mindre privilegerede områder af hovedstaden eller i provinsen, hvor man måske også pendler flere timer dagligt mellem hjem og arbejde.

I de hjem vil der ofte ikke være helt så stort overskud hverken økonomisk, tidsmæssigt eller mentalt. Her er der ikke nødvendigvis tid til altid at lave god, hjemmelavet økologisk mad – for slet ikke at tale om råd. Men mange har alligevel intet problem med at dømme én ude, hvis man som forældre ikke udelukkende opfostrer sine børn på økologi – for slet ikke at tale om ramaskriget, hvis man som mor eller far stadig hænger fast i nikotinpindene.

Det er på den ene side lykkeligt, at den norske mor oplevede en helt anden opbakning herhjemme, end den hun ellers har måttet lægge ører og øjne til på youtube. Men det er også udtryk for dobbeltmoral, da det langt fra er hovedreglen, at vi bakker hinandens forældreevner op – tværtimod.

Til tider koger debatten fuldstændig over, så man ser den ene eller anden forælder totalt ’disset’ og udstillet på sociale medier for sine (manglende?) forældreevner, og det uden at vi snakker om noget som helst, der tilnærmelsesvis tangerer mishandling, misbrug eller vanrøgt, som alle selvfølgelig er helt uacceptable. Men bare andre, og i nogles øjne mindre gode, måder at gøre det på.

Når selv en politikers svar på forældrenes nødråb er, at man da bare kan skære ned på yogatimerne og de hjemmebagte speltboller, så er vi vist ved vejs ende for forståelsen og empatien.

Hvor ville det være forfriskende, hvis opbakningen til den norske mor blev startskuddet på en ny tidsalder for forældre, hvor vi bakker hinanden op, hjælper og støtter hinanden i stedet for det modsatte. En tid hvor der var plads til forskelligheder uden at dømme nogen ’ude’ eller som ’forkerte’. Og en tid, hvor man ikke bare kalder forældre for ’klynkere’, fordi de åbent fortæller, at livet er svært at få til at gå op med både børn og to fuldtidsjobs, som det skete for en anden mor for nylig, der efterlyste lidt mere engagement fra sine forældre, og altså hendes børns bedsteforældre, i stedet for at hele deres tredje alder gik op i dyre udlandsrejser og selvudvikling.

(Læs artiklen om bedsteforældrenes manglende opbakning lige her: http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/ECE2354614/travl-mor-bedsteforaeldrene-koerer-paa-frihjul/)

Vi er forskellige mennesker, med forskellige forudsætninger, historier og økonomi. Og vi kan derfor ikke regne med, at alle kan klare det samme som de mest privilegerede af os. Og mon ikke også selv overskuds-forældrene har dage med mindre overskud, hvor de synes, det kan være lidt svært at leve op til egne målsætninger, og alt andet lige ikke ønsker den dårlige dag udbredt til Gud og hver mand på diverse sociale medier?

Lad os nu bakke hinanden op, støtte, hjælpe, opmuntre og frem for alt vise lidt mere rummelighed over for andres valg. Der findes ikke kun ét svar på spørgsmålet: ’Hvordan er man en god forældre?’ For det, der er det rigtige for mig, er det ikke nødvendigvis for dig. Og det kan sagtens være fuldt ud lige så godt…

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook