Børn, Opdragelse

Lad os tage ungerne med på nudiststrand og få chokeret noget kropsbevidsthed og reel viden om krop ind i dem!

22. januar 2014
Nudiststrand :)

Børn bader ikke længere sammen, fordi de føler sig mindre perfekte end de billeder, de ser i magasiner og på nettet. Piger tror, ’rigtige’ bryster ser ud som silikonemodellerne og føler sig derfor forkerte, når virkeligheden ikke lever op til det. Og nøgenhed vil de for alt i verden gerne undgå…

’Aj, Moar, du går da ikke rundt nøgen her!’

Bemærkningen kommer fra Sophus på 9 år, da jeg for et par dage siden går nøgen igennem stuen, hvor hele flokken sidder bænket foran skærmen til julekalender. Jeg har lige været i bad, og da jeg dækker mig foran med mit brugte tøj, er det faktisk kun mine baller, de reelt kan se. Alligevel er både Sophus og Sylvester flade af grin.

’Jo, det gør jeg, for det er for pokker mit hus…’ siger jeg en anelse irriteret, fordi det efterhånden virkelig går mig på, hvor kropsforskrækkede vores børn og unge er – selv om de som mine er vokset op i et hus, hvor vi tager nøgenhed rimeligt afslappet.

Nudiststrand :)

Nudiststrand :)

De er bare ikke særlig afslappede omkring det, så derfor vælger jeg også at vise lidt hensyn, hvor jeg dækker mig lidt til, men det er bare ikke nok.

Da Sebastian på 19 for nylig ledte efter et babybillede af sig selv til en slags blå bog i 3.g., måtte han igennem albums, som startede med hans mor fotograferet højgravid og nøgen, hans egen fødsel og diverse ammebilleder. Og gang på gang skyndte han sig at bladre hurtigt henover billeder med kommentaren: ’Her har du altså lige lidt for lidt tøj på, mor, til at jeg har lyst til at se det…’ Nå! Ok!? Hvad siger man til det?

For et par uger siden modtog jeg den nye ’Kvinde kend din krop’ og gik samtidig på nettet og researchede lidt. Her fandt jeg hurtigt ud af, at unge kvinder fandt sproget, nøgenbillederne og især ’kussomat’-billederne grænseoverskridende. Men også at de mente, bogen var vigtig, for ’Vi bader jo ikke sammen. Og hvis vi gør, står vi med krydsede arme over vores bryster.’

Hvad gør I? I bader ikke sammen, hverken efter idræt i skole eller fritid, og hvis I gør, dækker I jer til?

Så da Karoline, 17, kom hjem, var mit første spørgsmål: ’Går du i bad efter idræt?’

Og hendes svar var mildest talt chokerende, for det gjorde hverken hun eller nogen af hendes veninder, og det havde de ikke gjort siden 7. klasse – i dag går hun i 1.g!

Men tænk, at jeg ikke vidste det. Jeg har jo set hende pakke idrætstøj den ene gang efter den anden, men aldrig tjekket, om hun også tog håndklæde med. Det har jeg bare gået ud fra, at hun gjorde, før det gør man da, ikk’?

Dagen efter fik jeg besøg af et par piger fra en 9.klasse, der skulle interviewe mig, og da vi var færdige, spurgte jeg også dem, der i øvrigt begge var aktive sportsudøver: ’Bader i efter idræt?’

Og nej, det gjorde de heller ikke, men parallelklassen gjorde vist, og også alle drengene. De badede heller ikke efter deres idrætsaktiviteter, men tog hjem i sportstøj for at bade der. For dem var det i øvrigt også noget, der var stoppet efter 7. klasse.

Gået lidt på klingen om ’Hvorfor?’, kom de begge frem til, at det nok i høj grad handlede om, at de ikke følte sig lige så pæne, som dem de så i magasiner og på internettet.

Da Kamille på 15 kom hjem den dag, fik hun samme spørgsmål, og her var svaret lidt mere opløftende: ’Ja, det gør vi i vores klasse, men flere af de andre klasser gør ikke. Men hos os har vi talt om, at det synes vi, man skal gøre. Og så har jeg det faktisk ok med, hvordan jeg ser ud, selv om jeg godt ved, at jeg ikke er perfekt…’

Men rigtig mange har det ikke ok. De har dårligt selvværd og manglende selvtillid. Og da de aldrig er sammen med andre nøgne mennesker, har de også fået et fuldstændig forkvaklet syn på, hvordan kroppe ser ud, da de kun har det retoucherede billede fra modeindustrien, eller pornoens modificerede billede.

Mine børn er dybt chokerede over, at jeg kan være vinterbader – og ikke pga. det kolde vand. Men fordi det foregår nøgen sammen med andre kvinder og mænd. Vi har et unisex omklædningsrum og ditto sauna. Ingen dækker sig til, mens vi sidder og diskuterer verdenssituationen, og ingen kigger på hinanden.

Eller det er måske lidt løgn. Jeg kigger aldrig på mænd, men en gang imellem kan jeg ikke lade være med at kigge på nogle af de andre kvinder dybt imponeret over, hvor flotte og fyldige deres barme stadig er, selv om de er en del ældre end mig – og det helt uden silikone.

Den oplevelse snyder vores børn sig selv for. Når de aldrig er nøgne sammen med andre (bare deres kønsfæller), ved de ikke, hvordan en krop ser ud IRL. Så efter jeg sidst blev ’disset’ af mine unger for min nøgenhed, sagde jeg højt til min mand Jonas: ’Jeg tror simpelthen, vi skal have dem med på nudiststrand. Vi bliver nødt til at lære dem noget om krop!’

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook