Opdragelse

Dronningens advarsel kom for sent – vi ER smålige

22. januar 2014
'Vi må ikke blive smålige,' advarede Dronningen

For få dage siden vågnede 12.000 danskere op til en helt ny virkelighed – en virkelighed hvis reelle konsekvenser for mange først vil stå rigtig klart 1. februar, når de (måske) får udbetalt kontanthjælp efter den nye reform. En reform båret frem af historier om Carina’er og Robert’er og en vildt usmagelig smålighed…

'Vi må ikke blive smålige,' advarede Dronningen

‘Vi må ikke blive smålige,’ advarede Dronningen

Der er blevet advaret og advaret fra organisationer og politikere til de socialrådgivere, der skal administrere den nye reform. Og budskabet er klart: Hvis man forringer børnefamiliernes økonomi, vil det først og fremmest ramme børnene. Og de bliver ramt. Enten ved, at der bliver så få penge at leve for, at alt ’overflødigt’ som fx SFO og fritidsaktiviteter skæres fra. Eller endnu værre at de må se deres forældre flytte fra hinanden, fordi de simpelthen ellers ikke kan få enderne til at mødes.

For par der lever sammen ’på polsk’ altså papirløst, får nu gensidig forsørgerpligt på linje med ægtefæller – dog uden de giftes fordele som fx at kunne overføre fradrag til hinanden.

Og reformen er rigtig hård. Hård især fordi den gensidige forsørgerpligt overhovedet ikke tager hensyn til, hvor mange børn der er i familien. Og særlig hård for mig at sluge, fordi den er båret frem af medier, der har været alt for optagede af  at få ’rigtige mennesker’ på historierne, så vi igen og igen har hørt om Fattig-Carina og Dovne-Robert, der på hver deres måde er blevet billedet på en typisk kontanthjælpsmodtager.

Det er bare ikke rigtigt. Hverken at enlige forældre lever fedt af kontanthjælp, eller at den typiske kontanthjælpsmodtager er doven eller føler sig ’for fin’ til at arbejde. En voldsom stor andel af kontanthjælpsmodtagerne er hverken uddannelses- eller jobparate. Og intet barn af en kontanthjælpsmodtager lever livet på første klasse. Deres familier er i forvejen så økonomisk hårdt presset, at det ikke er nogen fest.

Men fordi vi har talt så meget om Carina og Robert, er kontanthjælpsmodtagerne i den offentlige mening blevet set som enten dovne hunde eller snyltere, der lever ’fedt’ af andres hårdt tjente penge. Det er blevet lovligt at tale grimt om mennesker på samfundets bund. Og vi har vist os som en nation af smålige mennesker, der opfatter kontanthjælp som noget dovne, ugidelige mennesker lever fedt af, og som var det vores helt egne penge, der røg lige ud af budgetkontoen.

Lad os da få lidt realitetssans ind i debatten igen. Lad os få noget anstændighed tilbage. Og noget medfølelse over for de allersvageste i vores samfund, børnene, som intet kan stille op nu, hvor mor og far slet ikke har råd til noget, fordi økonomien reduceres fra skidt til umulig, og der bare ikke er flere knapper at skrue på.

Når økonomien er stram i min egen familie, går det også udover børnene. Så bliver de ældste meldt ud af sfo, spejder og fodbold spares væk, men alligevel kan jeg ikke finde besparelser for mere end 1.000 kroner om måneden.

Så mit hjerte bløder virkelig for de mange børnefamilier, der lige nu skal igennem det samme. Og det bløder for de børn, der i forvejen har det svært, men nu må leve under endnu dårligere kår, eller se deres familie gå i opløsning, fordi de ellers ikke kan overleve.

Og hvad er det egentlig, vi taler om her? Det er en besparelse på 300 mio. kroner i år, godt det dobbelte næste år. Er det mange penge? Næ, egentlig ikke i det store budget med en finanslov for 2014, der budgetter med samlede udgifter for næsten 700 mia. kroner.

Så når reformen er fuldt indfaset i 2015, vil besparelsen på 650 mio. kroner ikke en gang stå for en promille (1/1000!) af statens samlede budget. Men for den enkelte familie, vil et fald i rådighedsbeløb på 7-10.000 kroner betyde en verden til forskel…

Det er smålighed!

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook