Familie

Hjælp børnefamilierne og hjælp samfundet

30. august 2014
_____Intet_navn_____842979a

Når børnefamilierne klager, er det ikke bare klynk. Vi er presset på både tid og økonomi og har svært ved at finde balancen mellem arbejde og familie. Men vil vi ikke hjælpe børnefamilierne af andre årsager, bør vi gøre det, fordi det er godt for samfundet.

Mere end 60% af danske forældre med børn i skole har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Jamen, har vi det ikke meget nemmere i Danmark end mange andre lande –­ vores arbejdsuge er da kortere?

Ja, det er den.

Men i modsætning til de fleste af de lande, vi sammenligner os med, bliver begge parter ved med at arbejde, efter at man har fået børn. Bare så tæt på som i Tyskland er det helt normalt, at kvinden holder op med at arbejde, så snart der kommer børn.

Så danske familier arbejder mere – og det stresser dem. For ikke nok med at vi skal passe både job og familie, så er der efterhånden også tårnhøje krav til, hvordan vi skal være forældre. Vi skal bruge en konstant stigende del af vores fritid i vores børns skole og institutioner, samtidig med at vi skal holde både vores børn og os selv sunde med den rigtige kost og rigelig motion.

Ungerne skal aktiveres via fritidsinteresser, så de stimuleres både fysisk og mentalt. Og prisen for det hele er en af de få ting, vi ikke har: TID…

Vores tre ugers sommerferie er planlagt af kommunen, og de fleste af os lever med mere end 20 lukkedage om året, altså alle vores fem ugers ferie, hvor vi ikke har andre til at passe vores børn. For tiderne med ferier hos bedsteforældre er for mange for længst forbi. Enten arbejder vores egne forældre også. Ellers bor de for langt væk. Eller også er de i fuld gang med at realisere sig selv i deres velfortjente otium, hvor der er ikke plads til lyden af små barnefødder eller bip fra en spillekonsol.

Så hvad pokker skal man gøre, når man gerne vil være både en god forælder for sine børn og en dygtig og værdsat medarbejder på sin arbejdsplads?

_____Intet_navn_____842979a

Jeg ved det ikke… Og den kode er der vist heller ikke så mange andre, der har knækket endnu – der er i hvert fald ikke rigtig nogen, der gider beskæftige sig med det. Ingen partier på hverken den ene eller anden side af midten har børnefamiliernes forhold på dagsordenen.

Men kære politikere, hvorfor er der ingen af jer, der griber denne her bold? Hvorfor skal det her ikke debatteres? Vi er en kæmpe vælgerskare og taknemmelige for lidt…

Tilbage i 2007 kom Familie- og Arbejdsmarkedskommissionen efter to års arbejde ellers med en storstilet rapport, ’Chance for balance – et fælles ansvar’, med 31 anbefalinger til, hvad man kunne gøre for at hjælpe de trængte børnefamilier. At fokus var på netop børnefamilierne, var fordi undersøgelser viste, at det især var de med børn under syv år og enlige forsørgere, der havde svært ved at få tingene til at hænge sammen. Alligevel er stort set ingen af anbefalingerne blevet fulgt op af hverken den tidligere eller nuværende regering – så langt er det vist reelt kun det højere beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere, der er blevet til noget. Og det er et problem.

Et problem fordi da rapporten kom for syv (7!) år siden, svarede 1 af 3 erhvervsaktive, at de havde svært ved at finde balance mellem arbejds- og familieliv – i dag er det hver anden. Og har man svært ved at finde den balance, har man også syv gange højere risiko for at blive ramt af stress – og det koster samfundet dyrt.

Lige som skilsmisser og faldende børnetal er både dyre og problematiske for så lille et samfund som det danske.

I disse tider ser vi både en stigning i antal skilsmisser og et fald i antallet af fødsler. Et fald der ikke alene kan forklares med de små årgange fra 80’erne. For fertiliteten (altså antal børn per kvinde) er også faldende, så de helt små årgange vælger også at få færre børn end dem før dem.

Lige pt. mangler vi ikke arbejdskraft, men det kommer vi til om bare ti år. Så vi har brug for, at danskerne stadig vil føde børn – og gerne lidt flere end de gør nu. Og vi har brug for, at de, der får børn, ikke går ned på det med stress eller skilsmisser til følge, fordi det er dyrt for samfundet.

Jeg er så træt af at høre, at det at få børn er ens eget ansvar. Nej! Gu’ er det ej. Vi har som samfund brug for børnene og kan ikke leve af, at vi kun får et enkelt barn pr. par. Derfor skal vi give børnefamilierne en hjælpende hånd. De skal ikke have ’i hoved og røv’, men bare en rimelig mulighed for at få tingene til at hænge sammen.

Såeh, vil man ikke hjælpe børnefamilierne af alle mulige andre årsager, bør man gøre det ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. Hvis vi hjælper børnefamilierne, hjælper vi hele samfundet…

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook