Børn, Opdragelse

Pas på! Det er sukker!!

2. marts 2013
29065144-2c625ae380366f29b956fa36d71570f8

Jeg husker tydeligt den episode af tv-serien ’Rita’ (du ved hende den noget politisk ukorrekte skolelærer, som det svært ikke at elske), hvor en ny elev i klassen nægter at spise den chokoladekage, som en klassekammerat har med i anledning af sin fødselsdag. Og den nye dreng får hurtigt skræmt hele klassen, da hen gentager sine forældres mantra: ’Sukker er mere vanedannende end heroin!’

Googler man ’sukker’ og ’heroin’ samtidig, får man da også et utal af hits, der citerer netop denne sætning ordret. Men er det så også lige så farligt? Det tror jeg simpelthen ikke på. Selv om jeg ved, at mange har gode oplevelser med at droppe sukker og hvidt brød, irriterer vor tids voldsomme fedt- og sukkerforskrækkelse mig.

Senest har jeg netop modtaget officielle retningslinjer fra børnehavens forældrebestyrelse, der dikterer, hvad man må og især ikke må servere i forbindelse med fejring af børnenes fødselsdage eller afskedsfest.

Det er slut med slik – også på kager, men man ser gerne frugt, boller, kage og (små) is ’uden en masse farvestoffer’. Så fondantpyntede kager og farverige cupcakes er nu en saga blot. Det samme gælder at købe sig fra det med et par æsker flødeboller, for nu skal vi altså i køkkenet, da man helst skal komme med frokost.

Jeg hylder selv -5+2-princippet (fem dage om ugen uden slik og max. to med), så der kun er slik i weekenden. Jeg har aldrig sodavand i huset, medmindre det er en særlig lejlighed, men det er en fødselsdag altså også – en særlig lejlighed. Hvorfor skal det tages fra børnene? Og hvorfor er det nødvendigt med restriktive retningslinjer i en fornuftig institution med fornuftige forældre?

Jeg ved godt, vi har et fedmeproblem, og at de dårlige vaner starter i barndommen, men lad os da lære dem at bruge sund fornuft i stedet for. Lære vores børn, at man godt kan skeje lidt ud, hvis man ellers spiser sundt?

Jeg gider ikke blive kigget over skulderen i institutionen eller have min medbragte ’fejring’ godkendt, så hellere holde det hjemme. Men selv her slipper jeg ikke for formynderiet, for retningslinjerne gælder også for fødselsdage i hjemmet.

Jeg er ellers stor tilhænger af princippet ’Dit hjem – dine regler’ og ville aldrig forsøge at bestemme over andres måde at gøre tingene på. Og gud, hvor er det altså trist, at en børnefødselsdag skal blive til en ’sikke en dejlig gulerod, du har med’-fest…

Du vil måske også kunne lide

3 Kommentarer

 • Reply Mila 2. marts 2013 at 22:52

  Helt enig… Alt med måde, og tror ikke hysteri skaber sundere unger. Tværtimod.

  Jeg kunne dog godt hanke op i mig selv, og måske burde jeg gøre noget ved det.

  Trist udvikling..

 • Reply Rikke R 21. maj 2013 at 20:23

  Hos os må man kun servere boller eller frugt. Børnene må ikke have fignestang eller ligende med, for det er også slik…
  Og madpakke skal helst bestå af rugbrød…
  Bliver lidt træt…

  • Reply Charlotte Højlund 22. maj 2013 at 14:18

   Åh, hvor jeg kender det… Lykke blev 2 år i mandags og skulle have noget med tirsdag, men da vi ikke helt kunne finde ud af, hvad hun måtte have med, blev det først i dag – men de accepterede alligevel små frys-selv-is. Det bliver altså også hurtigt lidt meget, hvis man kun kan fejre fødselsdag med diverse hjemmebag eller hjemmelavet mad, synes jeg. Der skal også være plads til hurtige løsninger… :)

  Skriv kommentar

  Connect with Facebook