Børn, Familie, Karriere

Lad os få nogle flere børn – eller skal vi?

20. februar 2013
Hele min 'lille' flok :)

Jeg har født syv børn i mit liv og burde blive fejret som en af dem, der er med til at sikre det danske velfærdssamfund. For jeg har gjort det, mange politikere efterspørger, men ingen tør sige højt – bare tænk på balladen, da tidligere familieminister Carina Christensen bad danskerne få mindst tre børn…?!

For skal vi opretholde vores befolkning, kræver det en fødselsrate på 2,1 barn per familie, men det får vi slet ikke. I mange år har vi ligget omkring de 1,8, men det er faldet de seneste to år, og i 2012 lå vi på 1,7 – en fødselsrate der i løbet af kun tre generationer vil næsten halvere vores befolkning!

Og jo færre børn, vi får, jo fattigere bliver vi som samfund, da få børn er en dyr affære. Her og nu sparer vi godt nok udgifter til barsel, børnepasning og uddannelse, men i længden kommer vi til at mangle både arbejdskraft og skatteindtægter. Og da vi i gennemsnit bidrager med godt 1 million kroner til statskassen i løbet af et liv (trods de offentlige udgifter), betyder det, at børn er en gevinst for alle i samfundet.

Hele min ‘lille’ flok :)

Så hvad gør vi? Og hvad gør jeg? Skal jeg anbefale alle andre at få en masse børn? Det kan jeg ikke.

For jeg lever også med konsekvenserne af det. Lever med et samfund, der ser min mand som eksotisk, men mig som uansættelig. Et samfund, der giver mig en fattigere alderdom, da man ikke sparer op til pension under barsel. Og en krise der har været særlig hård ved (stor)familierne med forhøjede institutionsudgifter, enorme prisstigninger på basisvarer som mel, gryn og smør og ikke mindst de forhøjede grønne afgifter, der i den grad rammer børnefamilierne – flere mennesker = større forbrug. Og hvor samfundet tjener godt på børnene, er de for os som børnefamilie en rigtig dårlig forretning – på trods af børnechecken, der gerne debatteres hvert kvartal.

Så forstår jeg godt folk, der vælger børn/flere børn fra? Ja, for pokker!

Jeg er en ’Rasmus Modsat’, der har valgt, at ingen regering, samfundsnorm eller økonomi skal diktere, hvad jeg gør med mit liv. Men jeg ved også, at det er et valg, ikke alle kan tage…

Du vil måske også kunne lide

3 Kommentarer

 • Reply Lene Bille 21. februar 2013 at 10:19

  Ja, sæt børnefamilierne op på en pidestal og forkæl dem efter alle kunstens regler. Og send regningen til de rige!

 • Reply Mads 28. februar 2013 at 23:28

  Jeg ville ønske det var mig, der havde sådan en skøn stor børneflok! Det må være lykken. Min kæreste og jeg har svært ved at få det første, så selvom jeg drømmer om mange børn som jer, så vil jeg efterhånden være lykkelig for bare at få et enkelt af slagsen. Når jeg ser billedet af jeres børn, så tænker jeg slet ikke, at det er specielt mange børn, eller at der skulle være noget odiøst i at have mange børn. Det slår mig snarere at det ser vældig naturligt ud. Og i virkeligheden har det jo sikkert også været fuldkommen naturligt at mennesker var designet til at få mange børn. Folk der ser ned på par, der får store børneflokke, de burde virkelig skamme sig og tage et godt kig i spejlet. Du ser også utroligt smuk, sund og glad ud. Jeg har aldrig nogensinde gået op i tanken om at skulle have børn, tvært imod, men da min kæreste blev gravid for to år siden, der skete et eller andet inden i mig. Der vågnede faderfølelsen fuldstændig, og jeg kunne ikke længere vente med at få børn. Så hvis jeg aldrig får børn vil det være mit livs største smerte og nederlag, det er jeg sikker på. Men nu er jeg stadig kun 31, og min kæreste 32, så vi har nok nogle år at løbe på, inden jeg behøver at blive helt deprimeret. Der findes jo heldigvis masser af andre ting i tilværelsen end børn, men næppe nogle, der kan fylde ens hjerte på samme måde :)

 • Reply Marcelino Gauguin 2. marts 2013 at 06:21

  Godt indlæg, Charlotte! Jeg tror, man skal få flere børn, hvis man har overskud til det og hvis man elsker børn. Så kan politikerne sige og gøre, hvad de vil. Det, der sker i folketinget har meget lille indflydelse på det, der sker i mit hjem. For uanset det politiske klima, så træffer jeg nogle valg i dagligdagen og det gør jeg vel ud fra mine værdier. Der er ingen tvivl om at de politiske signaler tyder på, at man ikke tillægger børn megen værdi i nutidens samfund. Men vores familier kan blive små øer, der demonstrerer et modsat synspunkt.

 • Skriv kommentar

  Connect with Facebook