Børn, Familie

Gå nu i seng, min skat…

22. januar 2013
Børn bliver så dejligt trætte af godnatlæsning - også når det er en god bog :)

Børn bliver så dejligt trætte af godnatlæsning – også når det er en god bog :)

Klokken er 19.20, og der lyder forsigtige fodtrin ude på trappen op til første sal. Få sekunder efter står Sophus (8) i døren ind til stuen:

’Mooor, jeg kan altså ikke sove…’

’Det behøver du heller ikke, skat. Bare læg dig ned med lukkede øjne og slap af.’

’Men det har jeg prøvet, mor, og det virker ikke…’

Det er ikke mere end fem minutter siden, han og hans bror, Sylvester (9), blev sendt i seng, så det er vist lidt så som så med ’Det har jeg prøvet’.

Denne type samtaler kan vi godt have flere gange om ugen, fordi det ikke altid er lige sjovt at skulle i seng, når man er 6, 8, 9 eller for den sags skyld 14 eller 19 år. Det er bare som om, der sker en hel masse, lige når man skal i seng, ikk’?

Men jeg insisterer. Og tit må jeg også slukke for fjernsynet, indtil børnene er ude af rummet, fordi de ellers ikke vil gå – det, de voksne ser på fjernsynet, er bare mere spændende.

Og jeg er nødt til det. Ikke så meget for min skyld, men for deres. For børn der ikke sover nok er ikke bare mindre sjove at være sammen med, de har det simpelthen også sværere i alle henseender. Præcis som når vi andre ikke har fået vores nattesøvn, mangler de overskud, bliver irritable, og filmen knækker simpelthen bare for hurtigt. Og værst af alt så ødelægger det deres indlæringsevner.

Og børn har brug for meget mere søvn, end både vi og de tror. At blive lagt ved 19-20-tiden er faktisk slet ikke for tidligt for et mindre skolebarn, der ifølge forskere skal sove 10-11 timer hver nat. Så er det jo bare at regne baglæns ud fra, hvornår vi står op. Det gør vi her ved 6-tiden, så skal de have deres søvn, er der ikke noget at gøre.

Men de er også trætte. Hele denne uge har jeg siddet med tre sovende børn i sofaen, der ikke kunne holde sig vågne til godnathistorien, selv om klokken kun lige havde sneget sig om på den anden side af kl. 19. Og var det ikke dem, der sov, var det mig. Så når der blev spurgt ’Hvorfor?’ til mit ’Nu skal I gå i seng, rødder…’, var svaret så nemt:

’Fordi jeg er træt, skat.’

Du vil måske også kunne lide

1 Kommentar

  • Reply Marcelino Gauguin 2. marts 2013 at 06:10

    Ja, der er ingen tvivl om at en god dag starter altid aftenen før!

  • Skriv kommentar

    Connect with Facebook