Børn, Familie, Opdragelse

Pligter – surt eller sjovt?

27. marts 2012

Jeg ved godt, at mange forældre har svært ved at få deres børn til bare at tage sig af deres egne ting. Sådan kan det også være her – i hvert fald skal jeg stadig minde dem om det. Også de ting, der efterhånden burde være en selvfølge, som at hænge/sætte tøj og sko på plads, når man kommer hjem. Eller at huske at tage tingene, der ligger på trappen med sig op på værelset i stedet for bare at træde hen over dem, når man alligevel skal derop. Men det er en relativt lille pris at betale for, at de på et tidspunkt bare gør det af sig selv, synes jeg.

Til gengæld skal jeg ikke længere minde dem om deres faste pligter herhjemme – næsten ikke i hvert fald. Men det fedeste ved det er, at de for det meste virker som om, de synes, det er ok. At de næsten ‘hygger’ sig med det.

Når Sylvester lige får en venlig opfordring som: ‘Kommer du ikke lige ud og tømmer opvaskemaskinen?’, lyder svaret næsten altid: ‘Jo, okay, jeg kommer nu…’ – helt uden brok. Sebastian tager sig af aftensbordet uden at skulle mindes om det, og medmindre man virkelig elsker høj musik, bør man holde sig væk, for iPod’en ligger i en plastikskål, der forstærker lyden, så han kan synge med, mens opvaskemaskinen fyldes. Karoline har selv styr på sine planer, så hun ved, hvornår hun har tidligt nok fri til at lægge alt det rene tøj sammen og på plads, og det foregår for det meste også til musik. Hver uge når Kamille støvsuger hele stueetagen, kan man høre hende synge i hele huset, og tit møder man hende med et eller andet på, som hun har samlet op i sin oprydning…

Kamille fandt en kattekongekrone, da hun ryddede op inden støvsugningen, som hun ikke lige vidste, hvor hun skulle gøre af...

 

Du vil måske også kunne lide

4 Kommentarer

 • Reply Christina Skarø 5. april 2012 at 15:35

  Hej Charlotte – når jeg spørger min datter på 9 om hun ikke kommer og hjælper med at tømme opvaskemaskinen – er det ofte med næsen i sky og et snerrende svar..

  Jeg har lige fået din bog hjem.. jeg anmelder bøger fra Rosinate og glæder mig så meget til at læse MOAR!
  Sjovt at du lige skulle fange mig i forrige uge.. det bliver så godt at læse :-) Kh Christina

 • Reply Christina Skarø 5. april 2012 at 15:37

  Ej kom min kommentar ikke igennem?

 • Reply Christina Skarø 5. april 2012 at 15:38

  Nåå jo dér!

 • Reply Charlotte Højlund 6. april 2012 at 07:11

  Kære Christina,

  Selvfølgelig er det ikke altid så nemt, som jeg har beskrevet det – men tit er det. Jeg tror, noget af det hænger sammen med, at de stort set altid har været vant til at skulle hjælpe til.
  Men jeg elsker de dage, hvor tingene bare kører, og jeg ‘høster frugterne’ af mit arbejde med at få dem til det… Andre gange skal de lokkes, eller opgaverne hænger sammen med lommepenge, og så er der dage med ‘noget for noget’, hvor vi laver en aftale som ‘Nu hjælper du mig med det, så hjælper jeg dig med dit bagefter’. Jeg synes, det er vigtigt, at børnene er med som en aktiv del af familien og forstår, at alt ikke bare kommer flyvende, men at det faktisk kræver et stykke arbejde :)
  Glæder mig rigtig meget til at læse din anmeldelse.
  Kærligst,
  Charlotte

 • Skriv kommentar

  Connect with Facebook