Børn, Familie, Opdragelse

Lad os fylde ungdommens mod på flasker…

28. juni 2012

Tirsdag afsluttede min ældste datter definitivt sin folkeskolegang. Der var translokation med alle de officielle taler, fællessang, uddeling af et mindelegat, udlevering af afgangsbeviser og elevernes egne takketaler og gaver til deres respektive lærere.

Efterfølgende skulle det hele afsluttes med klassefest – hos os. Det var med en smule bange anelser og nervøsitet, jeg sagde ja, for det er første gang, vi har lagt hus til den slags. Hvor meget var de vant til at drikke? Ville der blive problemer? Drenge og piger imellem? Ville nogen pludselig have brug for hjælp?

På den anden side var det en flok utrolig glade unge, der troppede op til fest. Glade unge med en uskyldhed, som jeg misunder dem lidt. Uskyld og mod på aftenen og ikke mindst det liv, der ligger foran dem. Det mod misunder jeg dem også. At de stadig står der uden alle skuffelserne og kampene. Men hold k… hvor jeg også under dem det.

Kl.1.30 tog jeg et hurtigt tjek, inden jeg lagde mig på sofaen fuldt påklædt – bare for alle tilfældes skyld. Og det syn, der mødte mig, kunne man kun blive glad i låget af. Unge, der dansede, grinede og snakkede. Og hilste på mig, da jeg kom forbi. Da jeg vågnede kl. 6.30 dagen efter uden at være blevet ’forstyrret’ en eneste gang, tjekkede jeg igen. På værelset, hvor der var lavet sovesal, var fire madrasser tomme. Hvor var de? Et tjek i festlokalet for at se, at alle var ok? Det var de. De var bare ikke gået i seng endnu!

Lad os stole på dem og vise tillid til, at de godt selv kan. Godt kan passe på sig selv og hinanden. Og ikke mindst at de har en valid mening om, hvad de skal og hvorfor. Lad os holde op med at synge den gamle børnesang ’Nej, nej, nej, nej, nej, det må du ikke!’ for dem, men i stedet beundre og tilskynde deres mod på livet. Ungdommens mod, som jeg gerne så fyldt på flasker, så vi kunne give dem det i passende doser, når de rammer muren på livets vej. Eller gemme det til os selv, når vi glemmer, hvordan det var.

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook