Opdragelse

Hvornår bliver curlingbørnene voksne?

23. januar 2012

Eller måske skulle vi hellere spørge: ’Bliver curlingbørn nogensinde voksne?’ og ’Hvilken slags voksne bliver de?’

Med jævne mellemrum kritiseres vor tids forældre for at gøre for meget for børnene og konstant feje foran dem, så de aldrig møder modgang. Vi laver de såkaldte curlingbørn. Og der er helt sikkert mange af den slags forældre i dag.

Men der er også mange af ’os andre’. Os der gerne vil give børnene ansvar og ser det som vores fornemmeste opgave at lære dem at klare sig selv.

Det kan bare være rigtig svært at være sådan en forælder. Svært at få lov.

Jeg har netop overstået en lang række forældremøder og skole/hjem-samtaler. Det er der intet overraskende i, når man har mange børn. Det er der måske til gengæld i de beskeder, man kan få. Børnene klarer sig fint – meeeen, forældrene (mig fx.) skal blive bedre til at spidse deres blyanter og pakke deres pennalhuse og tasker.

Fra børnehaverne lyder beskederne på, at børnene skal have sko med velcro og jakker med trykknapper, så de ikke skal kæmpe med hverken svære snørebånd eller besværlige lynlåse. Børnene lærer altså lynhurtigt ude, at det er mit ansvar at sørge for deres ting og gøre det nemt for dem.

Og det mest overraskende er, at det tilsyneladende aldrig stopper. Jeg blev i hvert fald meget overrasket, da jeg blev indkaldt til både forældremøde og skole/hjem-samtale på gymnasiet. Og især spærrede jeg øjnene op over de budskaber, jeg gik hjem med. Jeg skal som forælder til en gymnasieelev nemlig stadig følge med på intra, huske mit ’barn’ på at lave lektier, sørge for at han ikke arbejder (ret meget) og komme ind med en bakke med varm te og kiks i perioder med meget hjemmearbejde.

Men hvornår får jeg lov at give slip? Med et barn der er gammelt nok til at køre bil, drikke alkohol og dyrke sex, må det da efterhånden være tid, ikk’? Eller er det, vi lærer dem, at de kan få ansvar for al det sjove, så skal jeg nok tage skraldet?

Men som psykolog Jens Andersen så fint siger det:

’Børn vokser gennem modstand. De har godt af at lære, at der er nogle ting, der er svære, men som de skal alligevel…’

Min vigtigste opgave som forælder er da at sende nogle selvstændige, selvhjulpne voksne børn ud i verden, der ikke ringer hjem efter hjælp hver eneste gang, de møder et bump på vejen. Så giv mig nu lov. Please!?

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook