Familie, Opdragelse

Hvorfor lyver du, mor?

20. september 2012

Skal vi fortælle vores børn sandheden? Og hvis svaret er JA, skal de så have hele sandheden, kun sandheden og intet andet end sandheden? Det sidste er nok i overkanten, men alligevel?

’Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk’ siger vi, men fortjener vores børn ikke også at høre sandheden fra os, deres forældre, selv når det gør ondt ? I sidste afsnit af ’Desperate’ forsøgte Gabrielle Solis at gøre datterens liv lidt mindre ondt ved at lave et Valentines Day-kort til hende fra en dreng, som hun rigtig godt kunne lide, men som ikke kunne lide hende. Det gik selvfølgelig helt galt, og datteren blev vred og nærmest spyttede ud: ’Fordi du altid lyver for mig. Hvor er far?’ For far var ikke i Europa, men på  afvænningsklinik og i et forsøg på at beskytte barnet havde hun fået en anden forklaring. Men barnet havde gennemskuet det. Hun vidste godt, at det var løgn. Og sådan er børn – desværre for os forældre. Der er bare ikke ret meget, vi kan skjule for dem, så hvorfor ikke bare fortælle sandheden med det samme?

Gabrielle Solis lyver i stor stil for at beskytte sine børn. Men beskytter løgnen, eller gør den det modsatte?

Faktisk tror jeg, vi beskytter dem mere ved ærlighed. For det er også rigtigt, at vi (også børn) gerne forestiller os værre ting, end virkeligheden egentlig er. Når vores parforhold ikke rigtig kører, men vi holder facaden, fanger ungerne det. Selvfølgelig lægger de mærke til det, hvis vi ikke taler ret meget sammen, eller at når vi gør, gør vi det måske ikke særlig pænt. Og lynhurtigt melder tanken sig ’Skal min mor og far skilles?’ Så heller melde ærligt ud, at vi har det lidt svært i øjeblikket, men vi arbejder på det. Eller hvis skilsmissen er en realitet, så fortæl dem det, i stedet for at de går og har ondt i maven over at tænke på det.

Sandheden i forhold til børn er altid en balancegang. Både med de store og små ting. Store og små børn. Men de har krav på et ærligt svar, der tager hensyn til deres alder. Krav på sandheden – ikke nødvendigvis den hele. Og krav på, at vi tager ansvaret, så de ikke gør det.

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook