Børn, Familie, Opdragelse

Hvor mange lektier skal et barn (og dets forældre) lave?

23. maj 2012

’Føler I også rigtig tit, at I går i 2. klasse?’

Spørgsmålet kommer fra en far til en af drengenes klassekammerater, da vi i forbifarten får sagt til vores børn, at de skal hjem og lave lektier.

Og svaret var: ’Ja, og i 1.klasse…’

Til næste år har vi også en i 0., og så bliver det rigtigt ’sjovt’.

Det har denne far også, og han var alt andet end glad ved tanken:

’For det er jo nærmest umuligt at have to fuldtidsjob og børn i skole…!’

Det seneste stykke tid, hvor min mand har været på barsel, og jeg selv arbejder hjemmefra, har vi endda haft lidt mere tid. Derfor har vi flere gange ugentligt hentet de to ’små’ skoledrenge ekstra tidligt for at lave lektier.

For hvis vi henter dem til normaltid mellem fire og halv fem, når vi det ikke.

Og dagene med fodboldtræning bliver der ikke lavet lektier – der er bare ikke tid. De går direkte fra SFO til træning, derfra hjem til sen aftensmad, og så når vi kun: ’Godnat, skat.’

Men det, der irriterer mig mest, er, at jeg ikke forstår, hvad der er sket. Jeg har været hele turen igennem med tre børn før dem, og der var det ikke sådan. Der var en månedsopgave i matematik svarende til de kopiark, mine drenge kommer hjem med hver dag, og så skulle der helst læses 5 minutter om dagen – i dag er det 20.

Men hvorfor? Hvorfor døde debatten om lektier eller ej bare? Og hvorfor skal familier med kvikke, velfungerende børn (og det er heldigvis de fleste) trækkes med konflikter over lektier?

Jeg kender familier, hvor hele søndage går med at lave lektier med grædende børn, der allerede i 2.kl. er skoletrætte og ikke vil i skole. Det er ikke ok.

Lige som det ikke er ok, at næsten hver femte afgangselev ikke læser godt nok til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Men PISA-test, karakterer og flere lektier til alle er ikke løsningen.

Lad os hjælpe dem, der virkelig har brug for det. Og lad os sørge for, at alle børn (også fra ressourcesvage familier) kan komme igennem uddannelsessystemet. Men de har netop brug for, at skolen og lærerne hjælper dem – for forældrene kan ikke.

Du vil måske også kunne lide

3 Kommentarer

 • Reply kaja 23. maj 2012 at 21:50

  Hej Charlotte

  Jeg har børn i 2. og 4. klasse og mine unger har ALDRIG udover 1 aflevering om mandagen og de faste 20 min læsning hver dag. lektier for.. Jeg tror også det handler meget om klassen som helhed og lærens overblik/måden at undervise på for til trods for 26 og 29 elever i deres klasser så kan det åbenbart på deres skole lade sig gøre…. Så jeg er næsten i den anden grøft og tænker skal de aldrig have lektier for :)

 • Reply Hans 24. maj 2012 at 05:44

  Det mest idiotiske er at lektier hjemme flere gang er blevet dømt ligegyldige for indlæringen af videnskabelige undersøgelser. Med mindre børnene bliver skoletrætte af dem, hvor de så påvirker indlæringen negativt.

  Lad os komme ud over det hjernedøde PISA tyrani, og tilbage i fornuftens spor!

 • Reply Lisa 21. august 2013 at 11:56

  Hej,
  jeg har børn i 4.og 2.klasse og jeg har ingen styr på lektier hver dag plus sport og legeaftaler og endless kommunikation på intra! Men hvad synes er virkelig alvorligt er at børnene går med omkring 5 kilo på sin lille ryg og det uden idrætstaske!
  Så er det ikke så en dejlig stund vi har hjemme når jeg skal hjælpe men jeg forstår ikke opgaven og der er ingen vejledning som følger :)

 • Skriv kommentar

  Connect with Facebook