Børn, Familie

Under-Danmarks børn er også dine og mine børn…

5. juni 2012

Mange af de opdateringer, jeg får og laver på facebook, handler om mad og børn. Boller, der er bagt sammen med børn. Børn, der lige har lært at gå, sige deres første ord, eller den første dag i skovbørnehaven. Vi hylder dem og deler det.

Så begyndte jeg at læse børnerådsformand Lisbeth Zornig Andersens bog om sin barndom med druk, vold og misbrug. Jeg så ikke dokumentaren, for helt ærligt, så opsøger jeg ikke historier om børn, der bliver misbrugt, misrøgtet eller på anden måde dybt svigtet. Jeg bliver simpelthen så rørt af det. Så ked af det, at jeg næsten ikke kan være nogen steder. Så jeg lukker øjnene.

Men jeg må med skam indrømme, at jeg ofte ser dem i min dagligdag her i udkants-Danmark. Ser dem i køen i det lokale supermarked og så dem som jordemoderstuderende på Lolland og Falster. Jeg har set husene med græs, der ikke er blevet slået i årevis, med gamle skrammelkasser og campingvogne udenfor, men hvor det alligevel er tydeligt, at her bor faktisk nogen – nogen med børn, som den lille, rustne trehjulede vidner om.

Børn, for hvem det ikke er en selvfølge, hvor det næste måltid mad kommer fra og derfor spiser sig mætte i naboens æbler. Børn der alt for tidligt bliver frarøvet en barndom, fordi livet handler om ren overlevelse. Og børn der bliver lykkelige for en skål varm havregrød, et varmt bad og ikke mindst et varmt kram. Der skal så lidt til for at ændre deres liv.

Det lidt kan jeg og min familie godt. Også rumme deres problemer, kampe og familier. I flere år har vi overvejet at blive plejefamilie, og nu er den tanke dukket op igen. Og jeg håber og beder til, at vi får lov. For det, der indtil videre har rørt mig mest i Zornigs bog, er, når folk ikke fik lov at hjælpe hende og hendes tre brødre.

Først og fremmest skal vi forsøge at hjælpe børnene i deres egne familier til et bedre liv. Men kan vi ikke det, må vi give børnene en ny familie. En familie, der kan og vil.

For under-Danmarks børn er også dine og mine…

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Connect with Facebook